Hur man jämför bilar för att minimera värdeminskningen

Att en bil minskar i värde efter första körningen vet säkert de flesta. Däremot kanske man inte är medveten om att det sker en värdeminskning på ca 20% varje år? Det innebär att efter tre år har det skett en värdeminskning på bilen hela 50%! Det som gör att bilen minskar i värde är slitage på insida, utsida och motorn och gör också att det i många fall lönar sig att köpa en begagnad bil.
Att en bil kostar pengar att både köpa in och sköta om är ju ingen nyhet. Och värdeminskningen för en bil är faktiskt den ena av de två största utgifterna – där drivmedel är den andra stora utgiften.

Enkelt sätt kan man säga att en dyr bil förlorar mer i värde än vad en billig bil gör om man räknar i kronor. Procentuellt sätt är det lika. Däremot fungerar inte riktigt den jämförelsen eftersom dyra bilar generellt har bättre komfort, prestanda och annat som kompenserar upp det. Det bästa sättet att jämföra två bilars värdeminskning bil per mil är att jämföra två bilar i samma prisklass och med ungefär samma prestanda.

Ecodriving kan göra att värdeminskningen på bilen saktas ner.

Det är ganska rörigt det där med bilar, särskilt om man inte är insatt och om man saknar intresse för det. På insplanet finns en funktion där man kan beräkna sin bils värdeminskning. Man knappar in bilens registreringsnummer, tiden man har haft bilen i sina ägo samt uppskattat slitage. Därefter beräknar sajten hur mycket bilen minskar i värde i kronor per månad.
Trots att det inte går att undvika att en bil minskar i värde så finns det flera åtgärder man kan göra för att minimera minskningen.

Kör man ännu inte ecodriving kan det vara dags att börja med det. Det innebär att köra på höga växlar, ha blicken långt fram och planera sin körning genom att undvika hastiga fartökningar och inbromsningar. Att försöka motorbromsa så ofta det går gör att bilbränslet håller längre samt att motorns slitage minskar. Andra enkla tips är att pumpa bilens däck ordentligt samt undvika takboxar. En bil förlorar i snitt 20% av sitt värde varje år. Genom att medvetet köra lite mer ecodriving sparar du på bil, plånbok och miljön